Frequency of ABO and RhD Blood Groups in Patients with Celiac Disease
DOI:
https://doi.org/10.54361/ajmas.247311Abstract
Celiac disease (CD) is a popular autoimmune disorder induced by gluten-containing foods and other environmental, and genetic factors. Every individual's red blood cell expresses over two million ABO blood-type antigens. Furthermore, the stomach and small intestine are major expression sites for the ABH antigens. This study was intended to assess the distribution of ABO and Rh blood types in Libyan patients with celiac disease as well as compare between CD and healthy control groups regarding complete blood count parameters. Samples from 250 CD patients and 45 healthy control groups represented by 80 males (27.1%) and 215 females (72.9%) were enrolled in the study. The samples of CD were collected from patients who attended the gastroenterology outpatient clinic at Tripoli University Hospital (TUH) for follow-up. Two hundred and fifty blood samples were serologically screened for ABO, and Rh antigens using a tube agglutination test. Another group of healthy subjects (n = 45) and CD patients (n = 45) were analyzed for CBC test. The findings showed that the most observed ABO blood group among celiac patients was blood group O 129 (51.6%), followed by blood group A 80 (32%), and Rh-positive 222 (88.8%). Furthermore, the heritable proportion was 33%, with 21% classified as first-degree and 12% as second-degree hereditary. Additionally, the result of the independent Sample (T) test to compare RBCs, HGB, HCT, and NUT levels in blood between CD patients and healthy control showed that there were significant differences in the RBCs, HGB, and HCT counts with p-value = 0.034, <0.001, and <0.001 respectively. In contrast, Mann-Whitney U test results revealed significant differences in the PLT, MCV, MCH, and MCHC counts with p-value = <0.001, and for LYM with p-value = 0.003. Future studies on these simple inflammatory markers can guide us in predicting the diagnosis and prognosis.
مرض حساسية القمح هو واحد من اضطرابات المناعة الذاتية الشائعة الناجمة عن تناول الأطعمة التي تحتوي على الغلوتين وغيرها من العوامل البيئية والوراثية. تحتوي خلية الدم الحمراء لكل فرد أكثر من مليوني مستضد من مستضدات فصيلة الدم. ABO علاوة على ذلك، تعد المعدة والأمعاء الدقيقة مواقع رئيسية تحتوي على مستضدات. ABH تهدف هذه الدراسة إلى تقييم توزيع فصائل الدم ABOو RhD في المرضى الليبيين المصابين بمرض حساسية القمح وكذلك المقارنة بين مجموعة من المصابين بالمرض ومجموعة من الاصحاء فيما يتعلق بمعايير تعداد الدم الكامل. CBC شملت الدراسة عينات من 250 مصاباً بالمرض و45 مجموعة من الاصحاء ممثلة بـ 80 ذكراً (27.1%) و215 أنثى (72.9%). تم جمع عينات الدم من المرضى الذين حضروا العيادة الخارجية لأمراض الجهاز الهضمي في مستشفى طرابلس الجامعي (TUH)للمتابعة . تم فحص مائتين وخمسين عينة دم مصلياً بحثاً عن مستضداتABO وRh باستخدام اختبار التراص الأنبوبي. تم تحليل مجموعة أخرى من الأصحاء (ن = 45) ومجموعة من المرضى (ن = 45) لاختبار . CBCالنتائج: أظهرت النتائج أن فصيلة الدم ABO الأكثر شيوعا بين المرضى المصابين بحساسية القمح كانت فصيلة الدم ، O 129 (51.6%) ، تليها فصيلة الدمA 80 (32%) ، وفيما يتعلق بالعامل الريزيسي الايجابيRhD كانت 222 (88.8%). علاوة على ذلك، بلغت نسبة الوراثة 33%، منها 21% مصنفة على أنها من الدرجة الأولى و12% على أنها وراثية من الدرجة الثانية. بالإضافة إلى ذلك، أظهرت نتيجة اختبار العينة المستقل (T) لمقارنة مستويات كرات الدم الحمراء و HGB و HCT و NUT في الدم بين مرضى حساسية القمح والاصحاء أن هناك اختلافات ذات دلالة إحصائية في عدد كرات الدم الحمراء و HGB و HCT مع قيمة p = 0.034 و <0.001 و <0.001 على التوالي. في المقابل، كشفت نتائج اختبارMann-Whitney U عن وجود اختلافات ذات دلالة إحصائية في تعداد PLT وMCV وMCH وMCHC بقيمة p = <0.001،وبالنسبة لـ LYM بقيمةp = 0.003. وفقا لنتائج الدراسة الحالية ، فإن فصيلة الدم O هي الأكثر شيوعا بين المرضى المصابين بحساسية القمح . فيما يتعلق بمؤشرات الدم التي تم قياسها بواسطة CBC ، كانت هناك اختلافات ذات دلالة إحصائية في معظم المؤشرات مع قيمة p <0.05يوصى بإجراء دراسات مستقبلية حول هذه العلامات الالتهابية البسيطة والتي يمكن أن ترشدنا في التنبؤ بالتشخيص والتشخيص.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Khadija Alzagalie, Alaa Almabrouk, Mariam Elahjal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.