The Association Between Vitamin D Status and Glycemic Control in Children and Adolescents with Type 1 Diabetes
DOI:
https://doi.org/10.54361/ajmas.247307Abstract
Low vitamin D levels are common in children and adolescents with type 1 diabetes. Although a link between vitamin D status and glycemic control is suggested, the direct association with poor control is unclear. This study assessed the prevalence of low vitamin D (deficiency and insufficiency) and its relationship with HbA1c in youth with type 1 diabetes. A cross-sectional study at Benghazi Medical Center, Libya, from June to September 2018 included 63 patients (33 females, 30 males), aged 6-18 years. Data on socio-demographics, HbA1c, and vitamin D levels were collected. Vitamin D levels were categorized as deficient (<10 ng/ml), insufficient (10-19 ng/ml), or sufficient (≥20 ng/ml). Glycemic control was classified as good (HbA1c ≤ 7.5%), fair (7.6%-8.5%), or poor (≥8.6%). Analysis using SPSS version 18 showed patients had a mean age of 12 years (±3.9), BMI of 19.18 kg/m² (±3.70), diabetes duration of 4.90 years (±3.03), average HbA1c of 10.10% (±2.5), and mean vitamin D level of 17.70 ng/ml (±10.8). Deficient vitamin D was found in 27% of patients, with 36.5% insufficient and 36.5% sufficient. A weak negative correlation (r= -0.112, p=0.38) was observed between 25-hydroxyvitamin D and HbA1c. Low vitamin D levels, including deficiency and insufficiency, were prevalent in youth with type 1 diabetes. However, vitamin D status did not significantly impact glycemic control in this study.
ينتشر انخفاض مستوى فيتامين د بين الأطفال والمراهقين المصابين بداء السكري من النوع الأول. على الرغم من تراكم الأدلة التي تدعم وجود علاقة بين حالة فيتامين د والسيطرة على نسبة السكر في الدم لدى مرضى السكري، لا يزال من غير الواضح ما إذا كان انخفاض مستوى فيتامين د مرتبطًا مباشرة بسوء السيطرة على نسبة السكر في الدم في هذه الفئة من المرضي. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم انتشار انخفاض حالة فيتامين د بين مرضي السكري من النوع الاول من الاطفال والمراهقين والتحقيق في العلاقة المحتملة بين 25-هيدروكسي فيتامين د (مؤشر وظيفي لحالة فيتامين د) والقدرة علي التحكم في السكري . أُجريت هذه الدراسة المقطعية في عيادة الأطفال بمركز بنغازي الطبي، بنغازي-ليبيا، بين يونيو وسبتمبر 2018. شملت الدراسة ثلاثة وستين طفلاً ومراهقًا مصابين بداء السكري من النوع الأول (33 أنثى، 30 ذكرًا) تتراوح أعمارهم بين 6 إلى 18 عامًا. تم جمع البيانات الاجتماعية والديموغرافية ومستوي فيتامين د ومعدل السكر التراكمي للمرضي حيث اعتبر مستوي فيتامين د < 10 نانو جرام/مل نقصا والمستوي بين م 10-19 نانو جرام/مل كمستوي غير كافي و ≥20 نانوجرام/مل كمستوي الكفاية. تم تصنيف التحكم في مستوى الجلوكوز في الدم إلى ثلاث فئات: جيد (قيمة ≤ 7.5%)، متوسط (7.6%-8.5%)، أو ضعيف (≥8.6%). تم جمع البيانات وادخالها وتحليلها احصائيا. كان متوسط عمر المرضى 12 عامًا (±3.9)، ومؤشر كتلة الجسم 19.18 كجم/م² (±3.70)، ومدة الإصابة بالسكري 4.90 سنوات (±3.03). كان متوسط مؤشر التحكم بالسكر التراكمي 10.10% (±2.5)، ومتوسط مستوى فيتامين د 17.70 نانوجرام/مل (±10.8). تم العثور على نقص فيتامين د في 27% من المرضى، و36.5% كانت لديهم مستويات غير كافية، بينما كانت مستويات الفيتامين كافية في 36.5% من المشاركين . لوحظت علاقة سلبية ضعيفة بين 25-هيدروكسي فيتامين د ومؤشر التحكم بالسكر التراكمي. بشكل عام، كانت مستويات فيتامين د المنخفضة، بما في ذلك النقص وعدم الكفاية، منتشرة بين الاطفال والمراهقين المصابين بالسكري من النوع الاول. ومع ذلك، لم يكن لحالة فيتامين د تأثير كبير على التحكم في مستوى السكري في الدم في هذه الدراسة
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Hamza Alasbily, Sana Abdalrahman, Mona Netfa, Adela Elemmami, Abdolkader Aldebani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.